Tips van de Werkgroep Kerk en Milieu

Flessenwater waarom eigenlijk niet?

Klik hier voor de presentatie

Huishoudelijke apparaten

Hoe voorkomt u dat een apparaat energie gebruikt terwijl het niet wordt gebruikt of “uit” lijkt te staan? Dit stand-by gebruik of sluipgebruik kost gemiddeld 400 kwh elektriciteit en € 96 per jaar. Dat is 12% van het huishoudelijke energiegebruik.
Driekwart hiervan is te vermijden; dat kan bijvoorbeeld als volgt:
- Gebruik de uitknop in plaats van de stand by knop.
- Gebruikt u het apparaat lang niet? Trek de stekker uit het stopcontact.
- Hebt u meerdere apparaten bij elkaar staan (bijvoorbeeld de TV, de video, de muziekinstallatie). Gebruik dan een stekkerdoos met uit/aan knop
- Haal de oplader van bijvoorbeeld een elektrische tandenborstel, de mobiele telefoon of kruimeldief uit het stopcontact als u ze niet gebruikt. Dan vragen ze ook geen stroom.

Tips voor de tuin

De tijd voor de tuin is weer aangebroken: spitten, poten, zaaien …..en sproeien. Het lijkt in dit waterrijke land misschien vreemd maar schoon water wordt steeds kostbaarder. Daarom enkele tips:
- Geef niet elke dag water maar bijvoorbeeld eens per week een flinke hoeveelheid. Dan krijgen de planten langere wortels waardoor ze dieper in de bodem water kunnen vinden en u bij droge tijden ook minder vaak water hoeft te geven.
- Geef planten rondom de wortels water en zo gericht mogelijk liefst met een gieter. Op de planten sproeien hoeft niet.
- Sproei niet bij felle zon want dan verdampt een groot deel van het water voor het de wortels heeft bereikt. Ook kunnen water druppels als een vergrootglas werken waardoor de bladeren verbranden.
- Een luchtige bodem houdt meer water vast. U kunt de bodem verbeteren met compost of humus.

Bespaar met verlichting

Om te besparen met verlichting kunt u natuurlijk gloeilampen vervangen door spaar- of led-lampen. Zuinige verlichting is tegenwoordig verkrijgbaar in veel soorten en maten, zodat ze toch goed in de meeste lampen passen. Spaarlampen zijn weliswaar duurder in aanschaf maar dit verdient u terug door de besparing op de elektriciteitskosten. Zo kost een gloeilamp van 40W gemiddeld 6,60 euro per jaar (750 uur aan) en een spaarlamp van 8W maar 1,32 euro. Om zuiniger te verlichten, kunt meer doen dan alleen gloeilampen vervangen door spaarlampen. U kunt er ook op letten dat er geen lampen (ook spaarlampen!) onnodig blijven branden. Doe dus het licht uit als u een kamer verlaat, en schaf sensoren of tijdklokken aan; bijvoorbeeld voor lampen op de overloop, in het toilet, de hal of aan de buitendeur. Gaat u onzuinige lampen vervangen, begin dan met de lampen die vaak aan zijn en een hoog vermogen (watt) hebben. Als een zuinige lamp kapot is dan mag deze niet bij het huis-houdelijk afval. U kunt de lampen inleveren bij de winkelier als u een nieuwe koopt of inleveren bij het gemeentelijk inzameldepot.

Zuinig verwarmen

Nu het weer kouder wordt is het belangrijk om even stil te staan bij de verwarming in huis. Veel cv-installaties verstoken onnodig veel gas. Het systeem staat dan bijvoorbeeld niet goed afgesteld. Gevolgen: koude kamers en onnodig hoge stookkosten. Ook uw gezondheid is gebaat bij een goede afstelling. Zo'n tachtig procent van de huishoudens heeft centrale verwarming. Het blijkt niet makkelijk daar optimaal gebruik van te maken; veel installaties staan niet optimaal ingesteld, presteren wegens gebrek aan onderhoud ondermaats of leveren daardoor risico's op voor de veiligheid en gezondheid. Met onderstaande bespaartips kunt u er wat aan doen. Zuiniger stoken wordt zo heel gemakkelijk.
- Door de thermostaat overdag één graad lager te zetten, bespaart u gemiddeld zeven procent op uw energiegebruik voor verwarming.
- Zet de thermostaat op de vorstvrij-stand als u met vakantie gaat.
- Zet de kamerthermostaat een uur voor vertrek (of voor het slapen gaan) vijf tot zeven graden lager.
- Laat de verwarming niet aanstaan als u voor langere tijd de kamer verlaat.
- 's Zomers kan de waakvlam uit. Dit bespaart ongeveer 90 m3 gas en dus 49 euro (prijspeil 2010). Dit geldt alleen voor ketels die nog een waakvlam hebben. Moderne ketels hebben elektronische ontsteking die niet uit hoeft.
- Maak gebruik van de mogelijkheden van een klokthermostaat.
- Laat de cv-ketel eens per jaar goed nakijken.
Voor vragen en reacties email: kerkenmilieu@pwgrokkeven.nl

Heeft u vragen?

Voor vragen en reacties email: kerkenmilieu@pwgderegenboog.nl